Tekst uit Parool - 11 September 2013

BRON -Parool Tekst uit Parool - 11 September 2013


'Dat kleine binkie zat bij me en moest dit meemaken'

BY: PAUL VUGTS

Amsterdam

Daan van der E. en Tamara F. zijn het zat dat op ze 'wordt gejaagd' omdat politie en justitie het stel zien als dealende Ajaxhooligans, fulmineerden ze in de rechtbank.

In de verhoorkamers zijn Daan van der E. (30) en Tamara F. (34) geen praters. Het gebrek aan vertrouwen in de politie is totaal, dus leggen ze liever geen inhoudelijke verklaringen af. Toch, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak waarin het stel er nu weer van wordt verdacht een criminele organisatie van drugsdealende Ajaxhooligans te hebben geleid, hadden ze allebei een persoonlijke litanie tegen de rechtbank voorbereid - gezeten temidden van de drie bevriende medeverdachten die nog gedetineerd zitten.

"Ik word nou al jaren geterroriseerd door dit politieteam dat mijn persoon en mijn omgeving zo veel mogelijk wil schaden. Het gaat ze niet om de zaak," fulmineerde Van der E. "Voordat ik een dossier heb, staat alles alweer in de media. Ik zit hier alleen vast op vermoedens en mijn zoontje lijdt hier zwaar onder."

Net zoals hun belangrijkste medeverdachten zijn Van der E. en F. in juni gearresteerd omdat ze een criminele organisatie zouden vormen die vanaf eind 2011 zou hebben gehandeld in cocaïne, synthetische drugs en hennep. In de villa in het Belgische Kalmthout waar het stel verbleef, trof de politie bij een inval velerlei spullen die dienstig zijn in een xtc-laboratorium plus drugs en vuurwapens.

In hun woning in De Pijp en de flat van medeverdachte Freek van H. (26) in Zuidoost lagen spullen waarmee drugs te vervaardigen zijn plus administraties, tientallen telefoons en honderden simkaarten die wijzen op een geoliede drugshandel, stellen de aanklagers. In verscheidene panden zijn hennepplantages ontmanteld die justitie aan de groep toeschrijft - een groep die geheel bestaat uit Ajaxhooligans.

Nadat hun advocaten zich hadden beklaagd dat het strafdossier bol staat van 'vermoedens' en 'ruis', doordat afgeluisterde gesprekken en observaties stelselmatig in hun nadeel worden geïnterpreteerd, grepen de hoofdverdachten ook zelf het woord. Na de drugszaak waarin ze kort voor hun arrestatie allebei waren veroordeeld, en waarin het hoger beroep nog loopt, is dit wéér een nieuw kunstje dat het Openbaar Ministerie de verdachten flikt in een nietsontziende jacht, zo luidt hun klacht.

Tamara F. was nog feller en emotioneler dan haar vriend. Ze stak een tirade af waartoe ze vele A4'tjes had volgeschreven en hield het niet droog. Dat ze in juni met hun zoontje van goed een jaar door een arrestatieteam is klemgereden, zit haar nog het hoogst.

"Met getrokken wapens richtten ze op ons, met van die rode lichtjes op mijn kop. D'r uit! D'r uit! Dat kleine binkie zat bij me en moest dit meemaken. Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?!" aldus F. "Ze rukken me weg bij mijn kind met een pistool op mijn kop. Te ziek voor woorden."

Dat ze consequent hooligan wordt genoemd, vindt ze belachelijk. "Ik ben nooit voor voetbalgeweld gearresteerd en heb nooit een stadionverbod gehad."

Fanatiek Ajaxfan is ze zeker en haar vriend Daan van der E. heeft een staat van dienst doortrokken van grof voetbalgeweld, maar ook dat stamt volgens hem uit vervlogen tijden. "Ik heb een lang strafblad en dat is allemaal voetbalgerelateerd, maar dat was al een tijdje gestopt. De drugszaak loopt nog bij de rechter."

Het gaat nog zeker driekwart jaar duren voordat de rechtbank de nieuwe drugszaak inhoudelijk kan behandelen, omdat justitie nog volop onderzoek laat doen. De advocaten van de vijf gedetineerde verdachten vroegen de rechtbank tevergeefs hun voorlopige hechtenis op te heffen. De rechters zien vooralsnog tegen het kwintet - behalve voornoemde verdachten ook Teun D. (29) en Lex B. (31) - voldoende belastend materiaal om hen in de cel te houden.

'Ik word geterroriseerd door de politie die mijn persoon wil schaden'


SPIJKER Strafrechtadvocaten
Spijker Strafrechtadvocaten is een jong en dynamisch kantoor gespecialiseerd in strafrecht. Onze advocaten zijn actief in heel Nederland. Ons kantoor is gevestigd in Arnhem.
Downloadbare files