Specialisten in strafrecht

Na zijn rechtenstudie begon Hans Otto den Otter in 1993 als advocaat in Haarlem en is hij vervolgens vanaf 1995 16 jaar werkzaam geweest bij Cleerdin & Hamer advocaten. In 2012 startte hij samen met mr. Petra Breukink Spijker Strafrechtadvocaten. 

Mr. Den Otter is strafrechtspecialist. Er zijn binnen het strafrecht geen gebieden waar hij zich niet thuis voelt. Met succes heeft mr. Den Otter zijn cliënten verdedigd, met name op het gebied van georganiseerde criminaliteit (Opiumwet) en zware geweldsdelicten zoals moord en doodslag. Ook het economisch strafrecht behoort tot zijn praktijk.

Mr. Den Otter heeft opgetreden in spraakmakende zaken door heel Nederland. Een kleine greep hieruit vindt u onder de nieuwsberichten.

Mr. Den Otter heeft de specialisatieopleiding van het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht afgerond en is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA).

Naast de strafpraktijk behandelt mr. Den Otter ook zaken in het kader van de Wet Verplichte GGZ (WvGGZ). Mr. Den Otter is in dat kader ook lid van de Vereniging Psychiatrisch Patiëntenrecht Advocaten Nederland (vPAN).


Per 1 juli  treedt prof. mr. Stijn Franken toe tot de maatschap.

 In zijn praktijk richt mr. Franken zich op de behandeling van cassatiezaken bij de Hoge Raad der Nederlanden en op (vaak omvangrijke) strafzaken die bij de rechtbanken en gerechtshoven worden behandeld. Daarenboven wordt hij regelmatig gevraagd rechtsbijstand te verlenen in tuchtzaken. Hij combineert zijn praktijk met een aanstelling als hoogleraar straf(proces)recht bij de Universiteit Utrecht. Hij zoekt de uitdaging in vooral (juridisch) ingewikkelde zaken – op het terrein van het financieel-economisch strafrecht en op het terrein van het zogenoemde commune strafrecht. Stijn Franken is in 2018 verkozen tot beste advocaat van Nederland door collega’s.


Petra Breukink is een strafrechtspecialist pur sang. Zij begon in 2005 als advocaat bij Cleerdin & Hamer advocaten. Vanaf begin 2009 tot en met januari 2012 heeft zij gewerkt bij Advocatenkantoor Mayke Goris te Almelo. Samen met mr. Den Otter richtte zij in 2012 Spijker Strafrechtadvocaten op.

Kernwoorden die mr. Breukink typeren als strafrechtadvocaat zijn: gedegen vakkennis, strijdbare en gedreven houding ter zitting en toewijding. Aan mr. Breukink is veel gelegen om cliënten gerust te stellen en zo goed mogelijk voor hen op te komen. Hierbij komen haar gedrevenheid en dossierkennis goed van pas.

De advocaat moet iemand zijn waar de cliënt altijd op terug kan vallen, aldus mr. Breukink. Met recht kan zij een sociale en toegankelijke advocaat genoemd worden. Zowel voor een verdachte als ook voor een slachtoffer. In welke positie haar cliënt ook verkeert, Petra staat letterlijk en figuurlijk naast de cliënt. Mr. Breukink verleent daarom ook al een geruime tijd bijstand aan slachtoffers in strafzaken. Ook op het gebied van slachtofferrecht staat zij als specialist geregistreerd. Zij staat zowel slachtoffers zelf als ook nabestaanden bij.

Mr. Breukink heeft de specialisatieopleiding van het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht afgerond en is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de NVSA. Binnen het jeugdrecht staat zij ook cliënten bij, zowel strafrechtelijk als ook civielrechtelijk. Daarom is mr. Breukink ook lid van de Vereniging van Jeugdrechtadvocaten, de VNJA. Naast de strafpraktijk behandelt mr. Breukink ook zaken in het kader van de Wet Verplichte GGZ (WvGGZ). Mr. Breukink is in dat kader ook lid van de Vereniging Psychiatrisch Patiëntenrecht Advocaten Nederland (vPAN).

Daarnaast doceert zij bij regionale en landelijke opleidingsinstituten en is zij benoemd als lid van de Adviescommissie Wetgeving Strafrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten. Inmiddels is mr. Breukink ook alweer enkele jaren rechter plaatsvervanger.

Petra Breukink heeft meegewerkt aan de award-winnende podcast Napleiten. In deze podcast bespreekt zij een zaak die haar altijd zal bijblijven.

Mr. Breukink heeft opgetreden in spraakmakende zaken door heel Nederland. Een kleine greep hieruit vindt u onder de nieuwsberichten.


Mr. Erwin Damen heeft al ruim 10 jaar ervaring als strafrechtadvocaat. Hij startte als advocaat bij Spijker Strafrechtadvocaten in 2013 en sinds 1 januari 2021 is hij partner bij het kantoor.

Gelet op zijn ruime ervaring kan hij met recht een strafrechtspecialist worden genoemd. Mr. Damen houdt zich bezig met de commune strafrechtpraktijk en richt zich op een breed pallet aan strafzaken, onder andere van Opiumwetzaken tot zware geweldsdelicten en vermogensdelicten. Dit voor zowel volwassen als minderjarigen. Daarnaast behandelt mr. Damen beklag- en beroepzaken in het kader van het penitentiair recht, en zaken op het gebied van psychiatrisch patiëntenrecht (WvGGZ). Hij weet een sociaal invoelende aanpak te koppelen aan gedegen vakkennis en een goede dossierkennis, en ziet daardoor in de voorbereiding van de zaak invalshoeken die anderen wellicht over het hoofd zouden zien. Daarnaast is mr. Damen een ervaren strafpleiter die ter zitting vaak het verschil weet te maken.

Mr. Damen heeft de specialisatieopleiding van het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht afgerond. Daarnaast is hij lid van Commissie piket in de regio en de Commissie strafrechtspleging van de Orde van Advocaten te Gelderland.


Na stages bij onder meer het Openbaar Ministerie en een advocatenkantoor in Utrecht, is mr. Van Maaren zijn carrière in 2018 begonnen in de rechtspraak; eerst bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch en sinds 2020 bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Daar heeft hij zich onder meer bezig gehouden met allerlei soorten strafzaken, de (internationale) overdracht van de tenuitvoerlegging van vonnissen (WETS/WOTS) en trad hij op als griffier bij de wrakingskamer. Als griffier bereidde hij de zaken grondig voor en schreef hij de (concept)uitspraken. Dankzij deze ervaring heeft hij een grondig beeld van het reilen en zeilen binnen het strafproces. Per 1 juni 2023 is mr. Van Maaren werkzaam bij Spijker Strafrechtadvocaten als advocaat. In hem vindt u een praktische optimist die geen uitdaging uit de weg gaat, van kleinere tot grotere zaken. In elke zaak wil hij van A tot Z het maximale eruit halen.

Klik hier voor een overzicht van onze geregistreerde rechtsgebieden in het
rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten.

SPIJKER Strafrechtadvocaten
Spijker Strafrechtadvocaten is een jong en dynamisch kantoor gespecialiseerd in strafrecht. Onze advocaten zijn actief in heel Nederland. Ons kantoor is gevestigd in Arnhem.